Θεραπεία και Πρόληψη των Τραυματισμών του Προσώπου

Οι γναθοπροσωπικοί τραυματισμοί, που αναφέρονται επίσης ως τραυματισμοί στο πρόσωπο, περιλαμβάνουν ζημιές στο στόμα, το πρόσωπο και το σαγόνι. Σχεδόν ο καθένας έχει βιώσει μια τέτοια βλάβη, ή ξέρει κάποιον που έχει. Οι περισσότεροι γναθοπροσωπικοί τραυματισμοί προκαλούνται από ατύχημα σε σπορ, στο σπίτι, στην εργασία ή από πράξη βίας. Εάν ένα άτομο είναι αναίσθητο, αποπροσανατολισμένο, νιώθει ναυτία, ζάλη ή αλλιώς είναι ανίκανος, καλέστε το 22476633 αμέσως. Μην επιχειρήσετε να τον μετακινήσετε εσείς. Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν είναι παρόντα, αλλά η ζημία είναι σοβαρή ή δεν είστε βέβαιοι για τη σοβαρότητα της, πάρτε στο American Medical Center, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

ΟΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ, ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΤΩΝ ΓΝΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

το νοσοκομείο, πιθανότατα θα δουν τον τραυματισμένο διάφοροι από το ιατρικό προσωπικό, ένας από τους οποίους πιθανώς να είναι Στοματικός Γναθοχειρουργός. Οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί χειρουργοί, οι ειδικοί χειρουργοί του οδοντιατρικού επαγγέλματος, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για την επιδιόρθωση τραυματισμών του στόματος, του προσώπου και των γνάθων. Μετά από τέσσερα χρόνια στην Οδοντιατρική Σχολή, οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί χειρουργοί συμπληρώνουν τέσσερα πλήρη ή περισσότερα χρόνια τη χειρουργική τους εκπαίδευση στο νοσοκομείο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει συναφείς ιατρικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής ιατρικής, γενικής χειρουργικής, αναισθησιολογίας, ωτορινολαρυγγολογίας, πλαστικής χειρουργικής, επείγουσας ιατρικής και άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Συμπερασματικά, με αυτό το απαιτητικό πρόγραμμα, οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί χειρουργοί είναι καλά προετοιμασμένοι να ασκήσουν το πλήρες φάσμα της ειδικότητας, το οποίο περιλαμβάνει την έκτακτη περίθαλψη των οδόντων, του στόματος, των γνάθων και τις σχετικές δομές του προσώπου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Ένας από τους πιο κοινούς τύπους του σοβαρού τραυματισμού στο πρόσωπο εμφανίζεται όταν τα οστά είναι σπασμένα. Τα κατάγματα μπορεί να περιλαμβάνουν την κάτω σιαγόνα, πάνω σιαγόνα, ουρανίσκο, τα ζυγωματικά, τα οστά των ματιών και τους συνδυασμούς αυτών των οστών. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορούν να επηρεάσουν την όραση, την ικανότητα της αναπνοής, ομιλίας και μασήματος. Η θεραπεία απαιτεί συχνά νοσηλεία.

Οι αρχές για τη θεραπεία καταγμάτων προσώπου είναι η ίδια όπως και για ένα σπασμένο χέρι ή πόδι. Τα τμήματα του οστού πρέπει να ευθυγραμμίζονται και να διατηρούνται στην αρχική τους θέση αρκετό καιρό για να τους επιτρέψει ο χρόνος να επουλωθούν. Αυτό μπορεί να απαιτήσει έξι ή περισσότερες εβδομάδες, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και την πολυπλοκότητα του κατάγματος του.

Όταν τα γναθοπροσωπικά κατάγματα είναι πολύπλοκα ή μεγάλα μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές τομές για να αποκαλύψουν τα οστά και η χρήση οστικής ακινητοποίησης μπορεί να κρίνεται αναγκαία. Η τεχνική της επανατοποθέτησης που χρησιμοποιείται από τον Στοματικό Γναθοχειρουργό εξαρτάται από τη θέση και τη σοβαρότητα του κατάγματος. Σε περίπτωση σπασίματος της άνω ή κάτω γνάθου, για παράδειγμα, μεταλλικά σιδεράκια πρέπει να προσδεθούν στα δόντια και να χρησιμοποιηθούν λάστιχα ή καλώδια για να κρατούν τα σαγόνια μαζί. Ασθενείς με λίγα ή καθόλου δόντια μπορεί να χρειαστούν οδοντοστοιχίες ή ειδικά κατασκευασμένους νάρθηκες για την εναρμόνιση και την εξασφάλιση του κατάγματος. Συχνά, οι ασθενείς που έχουν κατάγματα προσώπου, έχουν επίσης κι άλλα ιατρικά προβλήματα. Ο Στοματικός Γναθοχειρουργός έχει εκπαιδευτεί να συντονίσει τη θεραπεία με εκείνη των άλλων γιατρών.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όταν οι γνάθοι παραμένουν κλειστοί και σταθεροποιούνται με ειδικά σύρματα ανάμεσα στα δόντια, ο Στοματικός Γναθοχειρουργός προτείνει μια θρεπτική υγρή ή πολτοποιημένη δίαιτα, η οποία θα βοηθήσει τη διαδικασία επούλωσης, κρατώντας τον ασθενή σε καλή υγεία. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο γιατρός δίνει στον ασθενή οδηγίες σχετικά με τη συνέχιση της φροντίδας του προσώπου και του στόματος.

ΜΗΝ ΠΕΡΙΠΟΙΕΣΤΕ ΕΛΑΦΡΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Ενώ δεν είναι όλα τα τραύματα στο πρόσωπο μεγάλα, όλα είναι πολύπλοκα, δεδομένου ότι επηρεάζουν μια περιοχή του σώματος που είναι κρίσιμη για την αναπνοή, την όραση, τη μάσηση και την ομιλία. Ακόμη και στην περίπτωση ενός μέτρια κομμένου χείλους, η τεχνογνωσία του Στοματικού και Γναθοπροσωπικού χειρουργού είναι απαραίτητη. Αν χρειάζονται ράμματα, η τοποθέτηση πρέπει να είναι ακριβής για να επιφέρει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Έτσι, ένας καλός κανόνας είναι να μην πάρετε οποιοδήποτε τραυματισμό προσώπου ελαφρά.

ΠΡΟΛΗΨΗ – Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επειδή η αποφυγή τραυματισμού είναι πάντα η καλύτερη, οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί χειρουργοί υποστηρίζουν τη χρήση της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου, προστατευτικά κιγκλιδώματα στο στόμα, καθώς και κατάλληλες μάσκες και κράνη για τον καθένα που συμμετέχει σε αθλητικές αναζητήσεις, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Δεν χρειάζεται να παίζετε σε επαγγελματικό επίπεδο για να τύχετε ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Νέες προστατευτικές καινοτομίες της τεχνολογίας για το κράνος, το στόμα και το πρόσωπο, έχουν κάνει αυτές τις συσκευές να φοριούνται άνετα και να είναι πολύ αποτελεσματικές στην προστασία των ευάλωτων γναθοπροσωπικών περιοχών. Βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας είναι καλά προστατευμένη. Αν ασχολείστε με άθλημα, κάνετε τα ακόλουθα ασφαλή εργαλεία μέρος του αθλητικού εξοπλισμό σας:

Ποδόσφαιρο: Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να φορούν προστατευτικά κιγκλιδώματα στο στόμα. Οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί χειρουργοί συμβουλεύουν τους τερματοφύλακες να φορούν επίσης κράνη.
Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο: Θα πρέπει να φοριούνται κράνη με προστατευτικά κιγκλιδώματα στο πρόσωπο και το στόμα. Πολλά από τα κράνη που κατασκευάζονται για τους μικρότερους παίκτες έχουν πλαστικά προστατευτικά κιγκλιδώματα που μπορούν να καμφθούν πίσω στο πρόσωπο και να προκαλέσουν τραυματισμό. Αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν από προστατευτικά κιγκλιδώματα από χάλυβα.
Μπέιζμπολ: Ο catcher πρέπει πάντα να φορεί μάσκα. Υπάρχουν πλέον διαθέσιμα κράνη με σαφές φορμαρισμένο πλαστικό κάλυμμα προσώπου. Αυτά μπορούν επίσης να φορεθούν στο γήπεδο.
Χόκεϊ επί πάγου: Πολλοί παίκτες χόκεϊ επί πάγου αρχίζουν να φορούν κλουβί, όπως τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του πρόσωπο που συνδέονται με τα κράνη τους. Αυτά είναι ανώτερα από τις σκληρές πλαστικές μάσκες που φοριούνται από ορισμένους τερματοφύλακες, αφού η πίεση από ένα χτύπημα σταματά στον προφυλακτήρα και το κράνος, αντί το πρόσωπο. Για επιπλέον προστασία μπορούν να φορεθούν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και το κράνος, συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών προστατευτικών στο στόμα, κατασκευασμένα από σκληρό πλαστικό και ασφαλισμένα με ιμάντες.
Πάλη: Όλο και περισσότερα αθλητικά σωματεία του γυμνασίου απαιτούν οι παλαιστές να φορούν εξοπλισμό στο κεφάλι. Πρόσφατα, οι μάσκες που έχουν αναπτυχθεί για παλαιστές, έχουν επίσης προστατευτικά κιγκλιδώματα στο στόμα.
Πυγμαχία: Τα προστατευτικά κιγκλιδώματα είναι υποχρεωτικά σε αυτό το άθλημα. Μια νέα πιπίλα, όπως η μασέλα για τους μπόξερ, έχει σχεδιαστεί με ένα παχύτερο μπροστινό, συμπεριλαμβανομένων των οπών αέρα για να βοηθά στην αναπνοή.
Λακρός: σκληρά πλαστικά κράνη, που μοιάζουν με κράνη του μπέιζμπολ, με συρμάτινο κλουβί, κατασκευάζονται για αυτό το άθλημα.
Βόλεϊ: Οι Στοματικοί Γναθοπροσωπικοί χειρουργοί συνιστούν όπως οι αθλητές που συμμετέχουν σε αυτό το άθλημα να φορούν προστατευτικά κιγκλιδώματα. Οι Τερματοφύλακες μπορούν να λάβουν επιπλέον προστασία φορώντας κράνη λακρός.
Ποδηλασία: Όλοι οι αναβάτες πρέπει να φορούν ελαφριά κράνη του ποδηλάτου για να προστατεύουν τα κεφάλια τους. Scooters και Skateboarders: τα κράνη ποδηλάτου επίσης συνιστάται για εκείνους που οδηγούν δίτροχο σκούτερ και skateboards.
Σκι και snowboard: Η πρόσφατη αύξηση των ατυχημάτων μεταξύ των σκιέρ και snowboarders ενθαρρύνει πολλούς συμμετέχοντες με συνείδηση ασφάλειας να φορούν κράνη που προστατεύουν την γναθοπροσωπική περιοχή σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης.
Ιππασία: Το κράνος και το προστατευτικό στο στόμα συνιστάται για ιππασία, ειδικά αν ο αναβάτης ταξιδεύει, διασχίζει τη χώρα ή σκοπεύει να πηδήσει με το άλογο.
Μπάσκετ, Υδατοσφαίριση, Χάντμπολ, Ράγκμπι, Καράτε, Τζούντο, και Γυμναστική: Οι συμμετέχοντες σε αυτά τα αθλήματα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με προστατευτικά στο στόμα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑΡΘΗΚΕΣ

Νέα συνθετικά υλικά, πρόοδος στη μηχανική και σχεδίαση παράγουν προστατευτικά που είναι πιο ισχυρά αλλά ελαφριά, ώστε να επιτρέπουν στο χρήστη να αναπνέει εύκολα. Τα προστατευτικά στο στόμα μπορεί να διαφέρουν από τα φθηνά μοντέλα, τα οποία μπορεί να προσαρμοστούν με το άθλημα και είναι γενικά πιο άνετα.

Ένας προστατευτικός νάρθηκας θα πρέπει να αξιολογείται από την άποψη της διατήρησης, άνεσης, την ικανότητα για ομιλία, αναπνοή, την προστασία που παρέχεται στα δόντια, τα ούλα και τα χείλη.

Υπάρχουν πέντε κριτήρια που πρέπει να έχομε υπόψη μας όταν φοράμε προστατευτικό για το στόμα. Η συσκευή πρέπει να είναι:

τοποθετημένη έτσι ώστε να εναρμονίζεται με το σαγόνι
ελαφριά
ισχυρή
να καθαρίζονται εύκολα και
θα πρέπει να καλύψει τα άνω με κάτω δόντια και τα ούλα.
Με το να ενθαρρύνονται οι λάτρεις των σπορ σε κάθε επίπεδο του παιχνιδιού να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό, οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί χειρουργοί ελπίζουν να βοηθήσουν να αλλάξει το “πρόσωπο” του αθλητισμού.

Σε περίπτωση που συμβαίνει ένας τραυματισμός στο πρόσωπο ή στο στόμα, είναι θέμα έκτακτης ανάγκης. Ο τραυματισμένος αθλητής, ο γονέας ή ο προπονητής του πρέπει να ζητήσει να κληθεί ένας Στοματικός Γναθοχειρουργός για διαβούλευση. Με το υπόβαθρο και την κατάρτισή τους, οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί χειρουργοί είναι οι πιο ειδικοί να αντιμετωπίσουν αυτούς τους τύπους τραυματισμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ανιχνεύσουν ακόμη και μια “κρυφή” ζημία που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

ESPA Image
Facebook App Symbol
Instagram (1)
Linkedin (1)